donderdag 21 maart 2013

Meer dan honderd hooggeschoolde Nederlanders op zoek naar job in Vlaamse bouw


Tekort aan ingenieurs in Vlaanderen grootst in de bouw

Voor geen enkele ingenieur bestaat een dusdanig tekort op de Vlaamse arbeidsmarkt als voor de ingenieur bouwkunde. Dat blijkt uit recente cijfers van de VDAB. Voor elke werkloze ingenieur bouwkunde staan bijna acht werkgevers in de rij. Maar ongeveer twee maanden geleden heeft de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in een Nederlands vaktijdschrift gewezen op het tekort aan bouwingenieurs in Vlaanderen. Intussen heeft de VCB al weet van een honderdtal hoger geschoolden uit Nederland die in de Vlaamse bouw op zoek zijn naar een job.

Bij de hoger geschoolde profielen waarvan de VCB weet heeft, gaat het om aanvragen voor jobs zoals burgerlijk ingenieur, projectleider/projectmanager, bouwkundig/civiel ingenieur, projectontwikkelaar, technisch/bouwkundig tekenaar, bouwkundig inspecteur, architect en juridisch adviseur.

De situatie op de Nederlandse bouwarbeidsmarkt is dan ook dramatisch. De nieuwste werkgelegenheidscijfers voor de Nederlandse bouw laten zien dat het banenverlies in de sector daar in een steeds hogere versnelling komt. Waar in 2012 gemiddeld 1.000 banen per maand verloren gingen, schoot dat dit jaar omhoog via 2.895 in januari naar 4.551 in februari. Ook in de Vlaamse bouw is de tewerkstelling nu aan het dalen maar in veel beperktere mate en pas sedert het najaar van 2012.

Jaarlijks heeft de Vlaamse bouw ongeveer 800 hoger geschoolden nodig. Daartegenover staat dat aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen per jaar slechts een 100-tal burgerlijke en een 300-tal industriƫle bouwingenieurs afstuderen. Het tekort is dus van structurele aard en niet louter conjunctureel bepaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij de VDAB voor de ingenieur bouwkunde tegenover 72 werkzoekenden maar liefst 567 vacatures staan.

Nederlandse ingenieurs hebben het voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld Poolse en Portugese ingenieurs dat zij de taal niet hoeven te leren en gemakkelijk ingewerkt geraken in de Vlaamse cultuur. Dat moet hun inschakeling in de Vlaamse bouw vergemakkelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten