maandag 8 juli 2013

Vooral ondernemingen zonder personeel werken door tijdens bouwvakantie


Vooral ondernemingen zonder personeel werken door tijdens de bouwvakantie om de achterstand in te halen die is ontstaan door de uitzonderlijk lange winter van begin 2013. Dat is gebleken uit een recente enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij haar leden. Slechts 15% van de ondernemingen zonder personeel stopt met werken tijdens de bouwvakantie. 85% van deze bedrijven werkt door.

Vooral bij ondernemingen van 6 tot 10 werknemers ligt het doorwerken tijdens de bouwvakantie moeilijk: van deze bedrijven werkt 81% niet door en slechts 19% werkt dus wel door. Bij grotere bedrijven met meer dan 10 werknemers werkt een derde door. Bij de kleinere bedrijven met 1 tot 5 werknemers werkt ook een derde door.

De zeer kleine bouwbedrijven zijn niet of minder afhankelijk van de werknemers om door te werken en kunnen dus vrijer kiezen. De grotere bedrijven hebben voldoende schaal om met de bijbehorende administratieve verplichtingen om te gaan.

Middelgrote ondernemingen geven als voornaamste reden om niet door te werken dat er geen akkoord met de werknemers mogelijk is. De grotere bedrijven verwijzen als reden om te sluiten vooral naar het feit dat de leveranciers gesloten zijn.

De sectoren die het meest last hadden van de lange winter, waren de dakdekkersbedrijven en de ruwbouwondernemingen die niet-residentiële en woongebouwen oprichten. Bij deze bedrijven liep ongeveer twee derde door de uitzonderlijk lange winter een vertraging van vier of meer weken op.

Opvallend was nog dat aannemers stellen dat private opdrachtgevers vaker een verlenging van de termijnen toestaan dan overheden. Wie vooral voor private opdrachtgevers werkte, kon bij 64% van de opdrachtgevers een termijnverlenging krijgen. Wie vooral voor de overheid werkte, kreeg maar bij 46% van de opdrachtgevers een termijnverlenging. De VCB vraagt dat ook de overheden zich op de vlak soepeler zouden opstellen.
 
Marc Dillen
Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten