vrijdag 26 oktober 2012

Bouw biedt minstens 500 duurzame jobs voor ex-Ford-medewerkers



Bouw kan helpen bij reconversie van Ford-werknemers

Sector biedt minstens 500 duurzame jobs

Minstens 500 van de 4.500 met ontslag bedreigde werknemers bij Ford kunnen in de bouwsector terecht. Dat leidt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) af uit de tewerkstellingsresultaten na een eerdere schrapping van 3.000 arbeidsplaatsen bij Ford Genk in 2003. Op de eerste plaats vonden de ex-Ford-medewerkers toen opnieuw werk in andere metaalverwerkende bedrijven maar op de tweede plaats kwamen de bouwbedrijven als nieuwe werkgevers naar voor. De VCB heeft enkele jaren geleden samen met de lokale bouwconfederaties, waaronder de Confederatie Bouw Limburg, voor de bemiddeling van kandidaten voor de bouw de NV FIBS opgericht. De werknemers van Ford die geïnteresseerd zijn in een bouwjob, kunnen zich nu bij FIBS melden.

Van de ex-Ford-medewerkers die na een eerdere schrapping van jobs bij Ford Genk in 2003 opnieuw werk vonden, bleef 32% in de metaalsector aan de slag en kwam 68% in andere sectoren terecht. Bij deze ‘andere sectoren’ nam de bouwnijverheid een prominente plaats in. Zowat 12% van diegenen die opnieuw aan het werk gingen, werd tewerkgesteld in bouwbedrijven. Dat is gebleken uit de resultaten die de tewerkstellingscel voor Ford Genk toen heeft gehaald.

De tewerkstelling in de Vlaamse bouw is tot nu toe, ondanks de crisis, relatief stabiel gebleven.  Bovendien biedt de groene bouweconomie – duurzaam en energiezuinig bouwen – de komende jaren extra werkmogelijkheden. Tenslotte wordt ook de bouwsector geconfronteerd met een verouderend arbeidsbestand en is er in de bouwnijverheid geen sprake van delokalisatie naar het buitenland. De bouw heeft dringend nood aan technische profielen, zowel op uitvoerend als op leidinggevend niveau.

De VCB heeft samen met de lokale bouwconfederaties enkele jaren geleden de NV FIBS opgericht met als doel kandidaten naar de vacatures in de bouw toe te leiden. Werknemers van Ford die geïnteresseerd zijn in een bouwjob, kunnen hun c.v. mailen naar info@fibs.be. FIBS (www.fibs.be) zal voor hen vacatures verzamelen in de brede cluster van de bouw-, energie- en milieubedrijven. Bijkomend zal de VCB samen met de Confederatie Bouw Limburg zorgen voor een opleidingsaanbod om de toegang van deze werknemers naar de bouw te vergemakkelijken.

Rik Mondelaers                                                          Marc Dillen
Directeur Confederatie Bouw Limburg                 Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Tel. 011 30 10 30                                                GSM 0475 72 01 72

Geen opmerkingen:

Een reactie posten