donderdag 4 oktober 2012

Inzake verplicht aandeel hernieuwbare energie, onze raad - win professioneel advies in!



Met oog op minimale meerkost en maximaal terugverdieneffect

Op 28 september heeft de Vlaamse regering definitief een besluit goedgekeurd dat aan nieuwe gebouwen en gebouwen die ingrijpend worden gerenoveerd, een minimaal aandeel hernieuwbare energie oplegt. Voor particuliere woningen gaat de verplichting in vanaf 1 januari 2014. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) raadt kandidaat-bouwers aan bij de keuze van een systeem met hernieuwbare energie steeds professioneel advies in te winnen om de meerkosten te minimaliseren en het terugverdieneffect te maximaliseren. Tegelijk richt zij een dringende oproep tot de financiële instellingen om gunstigere leenvoorwaarden toe te kennen voor wie in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie investeert. Ook de overheid moet kandidaat-bouwers extra ondersteunen zodat bouwen betaalbaar blijft.

De bouw- en installatiebedrijven zijn zich al enkele jaren grondig aan het voorbereiden op de installatie van hernieuwbare energie. Een groeiend aantal bedrijven legt zich toe op de installatie van warmtepompen, thermische zonne-energiesystemen (zoals zonneboilers), fotovoltaïsche zonne-energiesystemen en biomassaketels en -kachels (zoals houtpelletketels). Van de zes systemen van hernieuwbare energie die het nieuwe besluit toestaat, zijn deze vier voor de particulieren het meest toegankelijk. De bouw- en installatiebedrijven zijn in ieder geval klaar om de particulier te ondersteunen. Een groot aantal onder hen kunnen ook een totaaloplossing bieden. Zij kunnen de particulier wegwijs maken in de efficiëntste oplossing en combinatie.

De VCB raadt kandidaat-bouwers stellig aan professioneel advies in te winnen vooraleer voor een bepaald systeem of een bepaalde combinatie van systemen van hernieuwbare energie te kiezen. De meerkost van de verplichting zal al vlug enkele duizenden euro's bedragen. Maar door zich tot een bouwprofessional te richten kan de kandidaat-bouwer een keuze maken die nadien het beste terugverdieneffect genereert.

Met meerdere factoren rekening houden

Bij de keuze van een systeem van hernieuwbare energie spelen tal van factoren een rol:
·         hoe groot is de woning, gaat het om een alleenstaande dan wel om een rijwoning?
·         is het gezin groot of klein en gebruikt het veel dan wel weinig warm sanitair water, wat van groot belang is om al dan niet voor een zonneboiler te kiezen?
·         hoe wil de kandidaat-bouwer zijn woning verwarmen, met vloerverwarming, radiatoren of een kachel?
·         welk energiepeil wil de kandidaat-bouwer bereiken, hoogstens het wettelijke maximum (nu E70 en vanaf 2014 E60) of wil hij nog een stap verder gaan?

Nog een belangrijk principe is dat energiebesparing altijd op de eerste plaats komt. In eerste instantie moet men voor een optimale mix van energiebesparende maatregelen kiezen, door bijvoorbeeld de woning optimaal te oriënteren, goed te isoleren, kieren, spleten en koudebruggen te vermijden. Pas in tweede instantie moet aan een optimaal systeem van hernieuwbare energie worden gedacht.

Verder raadt  de VCB kandidaat-bouwers die op korte termijn gaan bouwen vooraleer het verplichte aandeel aan hernieuwbare energie in voege treedt, toch al aan het plaatsen van hernieuwbare energie in overweging te nemen : ofwel door onmiddellijk te voorzien in hernieuwbare energie (bijvoorbeeld voor de verwarming), ofwel door nu al te voorzien in de mogelijke installatie van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld van een zonneboiler of  PV-panelen) in een latere fase.

Drempel om te bouwen bereikbaar houden

Het bouwen van een woning moet voor een maximaal aantal gezinnen financieel haalbaar blijven. De VCB wil vooral voorkomen dat door de verplichte invoering van een minimaal aandeel van hernieuwbare energie de drempel voor een aantal gezinnen om nog te bouwen te hoog wordt. Daarom is het zo belangrijk maximaal in te zetten op de juiste keuzes op het vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie waardoor de investeringen zich zo snel mogelijk kunnen terugverdienen.

Maar ook de financiële instellingen moeten zich aanpassen en meewerken om kandidaat-bouwers te helpen deze extra investeringsdrempel te nemen. Hun hypothecair kredietbeleid kan niet langer uitsluitend op het inkomen van de gezinnen gebaseerd zijn. Bij de toekenning van hypothecaire kredieten moeten zij ook het terugverdieneffect van de investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie in rekening brengen. Nu bekijken de financiële instellingen enkel de maandelijkse aflossingslast. In het licht van het almaar strengere maximale energiepeil en de nieuwe verplichtingen op het vlak van hernieuwbare energie dringt de VCB er bij de financiële instellingen op aan bij de verstrekking van kredieten voortaan uit te gaan van de totale woonlast van een gezin, d.w.z. van het geheel van aflossingslasten, energiefacturen en onderhoudskosten.

Vermits de overheid aan de opdrachtgevers nieuwe verplichtingen oplegt en de drempel om te bouwen nogmaals voor vele gezinnen verhoogt, moet de overheid kandidaat-bouwers ook extra ondersteunen. Ze kan dit doen door bijvoorbeeld de plafonds voor de tussenkomsten van de verzekering gewaarborgd wonen op te trekken. De Vlaamse overheid biedt zo'n verzekering gratis aan. De verzekering gewaarborgd wonen komt tussen in de afbetaling van de hypothecaire lening, met name voor wie onvrijwillig werkloos wordt. Deze tussenkomsten moeten aangepast worden in het licht van de extra investeringskost waartoe de overheid kandidaat-bouwers verplicht.

Voor meer informatie: contacteer Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB op 0475 72 01 72.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten