vrijdag 11 januari 2013

Sterke daling hypothecaire leningen - Focus op woonlast kan de gezinnen en de bouwsector weer ademruimte geven




Het aantal nieuwe contracten voor hypothecaire leningen is met een vijfde gedaald. Dat is slecht nieuws, maar deze trend hoeft zich niet voort te zetten volgens de Vlaamse Confederatie Bouw. Voorwaarde is dan wel dat banken en overheid op een nieuwe manier gaan denken over kredieten en subsidies, aldus Marc Dillen van de VCB. Het begrip woonlast moet daarin centraal staan.

In Vlaanderen daalden het aantal nieuwe hypothecaire kredieten met 22 %, meer dan in Walloniƫ (min 8 %) en Brussel (min 19 %). Uit de analyse blijkt dat vooral het aantal leningen voor renovaties en kleinere ingrepen daalde. Het totale geleende bedrag zakte immer maar met 2 %. Maar Marc Dillen (directeur-generaal VCB) merkt op dat het risico bestaat dat ook de nieuwbouw onder vuur komt te liggen.

Marc Dillen: "We merken ook bij de kredieten voor nieuwbouw de laatste tijd enige weerstand vanuit de banksector. Nieuwe woningen moet steeds energiezuiniger worden. Dit maakt de investering uiteraard alleen maar duurder. Alhoewel deze meerkost ruimschoots door een lagere energiefactuur terugverdient wordt, houden de banken daar geen rekening mee."

Woonlast moet centraal staan

Volgens de VCB moeten overheid en banken afstappen van de aflossingslast van een lening als belangrijkste parameter wanneer ze denken over kredietverlening. In de plaats moet het begrip woonlast komen, met andere woorden: de globale kostprijs van het gebruik van een woning. Niet alleen de afbetaling maar ook het energieverbruik.

Marc Dillen: "Bij een duurzame en zuinige nieuwe woning ligt het geleende bedrag hoger, maar de andere kosten lager. De terugbetalingscapaciteit neemt bij gelijke woonlast toe. Met dit fenomeen en met het terugverdieneffect van zuinige investering houden banken nog te weinig rekening."

De VCB pleit ervoor dat minister-president Kris Peeters en minister Freya Van den Bossche de focus op woonlast opnemen in hun Bankenplan en hun gesprekken met de financiƫle sector. Deze moet aangezet worden tot een betere hypothecaire kredietverlening.

Banken hoeven niet bang te zijn voor wanbetalers: er is immers de kosteloze Verzekering Gewaarborgd Wonen. Deze komt tussen bij mensen die tijdelijk hun werk verliezen of arbeidsongeschikt worden. Maar de VCB stelt vast dat slechts 3 % van de mensen die deze verzekering gratis zou kunnen krijgen, ze ook effectief verkrijgt. Indien deze automatisch toegekend zou worden zouden de banken al veel minder last hebben van wanbetalers.

Duurzaamheid ondersteunen

Dit alles kan pas een heilzaam effect hebben, als de overheid duurzaamheid blijft stimuleren. De subsidies voor energiezuinige nieuwbouw zouden nog opgetrokken moeten worden. Het effect van dalende steun is zichtbaar aan de renovaties. In 2011 kreeg je voor een renovatie van € 60.000 nog € 17.200 subsidies van de overheid. In 2012 was dat nog € 8.000. Het is voor de Vlaamse Confederatie Bouw geen verrassing dat mensen in 2012 minder hypothecaire kredieten aanvroegen voor kleinere ingrepen. Het is nu aan de overheid om daaruit de lessen te trekken.

Voor meer informatie:
contacteer Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB, op 0475 72 01 72
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten