donderdag 24 januari 2013

VCB heeft nu al 60 kandidaturen van Nederlandse ingenieurs




Aantal technische bedienden blijft in Vlaamse bouw verder toenemen

De Nederlandse media (zowel TV als kranten) hebben de laatste twee weken veel aandacht besteed aan de oproep van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) om in Belgiƫ te komen werken. De situatie in de Nederlandse bouw is zeer slecht en de werkloosheid is er hoog. In vergelijking met Nederland draaien de Belgische bouwbedrijven nog redelijk goed. In vergelijking met 2006 is het aantal werknemers in de Vlaamse bouw met ongeveer 10.000 toegenomen. De Belgische bouwbedrijven hebben nu vooral nood aan technische bedienden. Intussen hebben zich al ongeveer 60 hoger geschoolde Nederlanders aangemeld.

De VCB beschikt momenteel al over een 60-tal kandidaturen voor hogere profielen in de bouw. Het gaat om aanvragen voor jobs zoals burgerlijk ingenieur, projectleider/projectmanager, bouwkundig/civiel ingenieur, projectontwikkelaar, technisch/bouwkundig tekenaar, bouwkundig inspecteur, architect en juridisch adviseur. Bovendien komen er dagelijks nog kandidaten bij.

In Vlaanderen is het aantal bouwbedienden in 2012 blijven toenemen terwijl het aantal bouwarbeiders licht is gedaald. Volgens eerder onderzoek heeft 60% van de bedienden in de bouwbedrijven een technisch profiel. Het gaat dan om project- en werfleiders, calculatoren, inkopers en tekenaars. Het minimaal aanwerfniveau voor dergelijke functies is dat van professionele bachelor.

In Vlaanderen studeren jaarlijks nog te weinig burgerlijk en industrieel ingenieurs en professionele bachelors af om aan de stijgende vraag te voldoen. Het aanbod van Nederlandse ingenieurs is dus welgekomen. Nederlandse ingenieurs hebben bovendien het voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld Poolse en Portugese ingenieurs dat zij de taal niet hoeven te leren en gemakkelijk ingewerkt geraken in de Vlaamse cultuur. De VCB is nu volop op zoek naar vacatures van bouwbedrijven die de kandidaten uit Nederland willen aanwerven.

Voor meer informatie:
Contacteer Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, op 0475 72 01 72.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten