vrijdag 8 november 2013

VOKA, VCB en BVS opgelucht over vernietiging van verplicht aandeel sociale woningen

Private ontwikkelaars kunnen nu versneld inspelen op grote woonbehoeften

Vandaag heeft het Grondwettelijk Hof het hoofdstuk van het grond- en pandendecreet vernietigd dat aan private ontwikkelaars sociale lasten oplegde. VOKA (het Vlaams netwerk van ondernemingen), VCB (de Vlaamse Confederatie Bouw) en BVS (de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector) zijn opgelucht met deze uitspraak. Deze lasten vertraagden zeer sterk de realisatie van private woonprojecten en maakte ze bovendien heel wat duurder. Private ontwikkelaars kunnen nu versneld woningen realiseren die betaalbaar zijn voor de gemiddelde Vlaming.

VOKA, VCB en BVS zijn altijd gekant geweest tegen de sociale lasten die in het grond- en pandendecreet stonden ingeschreven. Private ontwikkelaars moesten daardoor een belangrijk deel van hun projecten afstaan aan sociale huisvestingsmaatschappijen die er dan sociale woningen op zouden realiseren.

Een belangrijk punt van kritiek was dat het decreet de globale toename van het woonaanbod niet deed toenemen. Integendeel, het roomde een deel van de private ontwikkelingen af ten gunste van de sociale woningbouwsector. Nochtans is een forse groei van het totale Vlaamse woningaanbod dringend noodzakelijk om tegemoet te komen aan de woningnood van de fors stijgende bevolking in Vlaanderen.

Door de vernietiging van het derde hoofdstuk van titel 1 van boek 4 van het grond- en pandendecreet dat de sociale lasten regelt, kunnen private ontwikkelaars voortaan zonder belemmering van sociale lasten hun woonprojecten realiseren. Wat betreft de oprichting van sociale woningen voor de minst bemiddelde gezinnen moet de overheid zelf haar verantwoordelijkheid opnemen zonder initiatieven van private bedrijven af te remmen. De overheid moet de sociale huisvestingsmaatschappijen zo organiseren dat zij zelf sneller en efficiƫnter dan nu woningen voor de minst gegoede gezinnen kunnen aanbieden.

Het grond- en pandendecreet werkte al niet in de praktijk. Het heeft nauwelijks bijkomende sociale woningen opgeleverd. Tegelijk heeft de uitvoering van het decreet heel wat private woonprojecten vertraagd. Nu heeft het Belgisch Grondwettelijk Hof op basis van een eerder arrest van het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat het decreet ook op juridisch vlak de toets van de Europese regelgeving niet weerstaat.

Voor meer informatie:

VCB: Marc Dillen, directeur-generaal
BVS: Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder
Voka: Frederik Meulewaeter,woordvoerder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten